Kunst manifesteert zich op allerlei verschillende manieren. Zo kan ook mode een vorm van kunst zijn. Neem bijvoorbeeld het polo shirt. Dit sportieve kledingstuk heeft een erg bijzondere en interessante ontstaansgeschiedenis. Zoals de naam al suggereert ligt de oorsprong van het polo shirt weliswaar bij de gelijknamige sport. Dat is echter niet het einde van het verhaal. In verloop van tijd het shirt allerlei ontwikkelingen meegemaakt. Daarom vind ik het sportieve polo shirt echt een bijzonder kunstwerk dat de mode industrie ons gegeven heeft. Ben je benieuwd wat er zo kunstig is aan dit shirt? Lees dan snel verder. Ik vertel je het hele verhaal!
De sport en het polo shirt
Al in het laatste deel van de negentiende eeuw was de eerste Polo club opgericht. Hierdoor werd niet lang erna het bekende shirt van de sport ontwikkeld: het polo shirt. Tijdens het spelen ervaarden de spelers allerlei irritaties aan hun normale shirt. Alle suggesties werden gecombineerd tot één iconisch shirt voor de sport. Het polo shirt had bijvoorbeeld knoopjes zodat de kraag niet omhoog waaide tijdens het spelen. Het eerste model van het shirt lijkt echter in de verste verte niet op het polo shirt dat wij vandaag de dag kennen. Zo zijn de lange mouwen verdwenen en werd het shirt gemoderniseerd. Door deze aanpassingen viel het shirt ineens ook erg in de smaak bij de tennissers.
De man van de krokodil
Er was echter één man die het polo shirt tot een geliefd mode item zou lanceren. Ik heb het natuurlijk over de Fransman die bekend staat als de krokodil. Jean René Lacoste was een tennislegende die vastberaden was om het shirt om te toveren tot een praktisch en geliefd item voor allerlei sporters. Zo zorgde hij ervoor dat de stof van de shirts ademend werd. Dat was natuurlijk wel zo prettig tijdens het sporten. Daarnaast stond Lacoste er ook op dat de lengte van het polo shirt aan de achterkant langer moest. Op die manier werd het namelijk makkelijker om de achterkant in de broek te stoppen. De veranderingen van de man van de krokodil leidde uiteindelijk tot de kunstzinnige shirts die wij vandaag de dag maar al te goed kennen.
Strijd onderling modehuizen
De voorliefde van de mannen voor het polo shirt bleef natuurlijk niet onopgemerkt. Vooral twee grote modehuizen gingen met elkaar de strijd aan. Ik heb het dan natuurlijk over Lacoste en Ralph Lauren. Later mikte de tennisser Fred Perry ook op een plekje binnen deze specifieke markt. Vandaag de dag zijn er natuurlijk ontelbaar veel verschillende merken die de meest stijlvolle polo shirts maken. Je moet het wel met mij eens zijn dat het shirt met recht een kunstige creatie is.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.