Wat is een decoupeerzaag?
Een decoupeerzaag is een multifunctionele zaag die kan worden ingezet voor veel doe-het-zelf klusjes. De decoupeerzaag is voornamelijk geschikt voor de wat kleinere klusjes, voor bijvoorbeeld het uitzagen van vormen, hoeken afronden, of dingen op maat zagen. Voor het grotere recht-toe-recht-aan zaagwerk, is het verstandiger een andere soort type zaag te gebruiken.
Waarom een decoupeerzaag?
Met een decoupeerzaag kun je zowel in rechte lijnen als in bochten heel nauwkeurig mee zagen, mede hierom wordt de decoupeerzaag ook wel omschreven als de meest veelzijdige zaag die er is. Doordat er veel variatie mogelijk is in het aantal zaagbladen is de decoupeerzaag geschikt om te zagen in verschillende soorten materiaal. Zo zijn er zaagbladen voor platic, tegels, hout, gipsplaten en nog veel meer.
Soorten decoupeerzagen
Er zijn vijf verschillende soorten decoupeerzagen, die geschikt zijn voor verschillende klussen. Je moet bij een decoupeerzaag dus letten op; het schachttype, de tandzetting, Line, breedte en het materiaal. Het schachttype zegt iets over hoe de decoupeerzaagjes moet worden bevestigd aan de decoupeerzaag. Er zijn twee types, de T-schacht en de U-schacht. De U-schacht is het meest voorkomende, deze heeft een U-vormige inham, waar de T-schacht meer twee uitsteeksels heeft.De tandzetting zegt iets over de tandjes van de zaag. Je kunt er drie onderscheiden; de positieve, neutrale en negatieve tandzetting. De Line zegt iets over de kwaliteit van de scherpte van de zaag, en de breedte over de souplesse van de zaag. De decoupeerzaag moet soepel zijn om vormen te volgen. En materiaal is natuurlijk belangrijk om te weten, voor je begint met zagen. Anders beschadig je nog je decoupeerzaag! Daarnaast moet je goed de hoeken weten van het object dat je met de decoupeerzaag te lijf gaat. Wil je snel zagen? Dan kan je het beste een decoupeerzaag met een positieve hoek nemen. Er komen wel veel splinters aan de bovenzijde van. Bij een neutrale hoek wijzen de tandjes niet naar boven of onder, maar naar voren. De tandjes staan recht op het materiaal. Dit komt wel minder voor. Bij een negatieve hoek, wijst de zaag naar het materiaal toe. De zaagsnelheid is lager, maar de kans op splinters dus ook. Je moet ook meer kracht zetten, anders buigt de decoupeerzaag sneller naar boven. Voor een goede decoupeerzaag zou je eens een kijkje moeten nemen naar een Festool decoupeerzaag of een Makita decoupeerzaag.
Nu je alle informatie weet, kun je aan de slag met jouw decoupeerzaag!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.